Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Anne Dekking-van Haeften

Ot en Sien

Adriaan van Ostadestraat 2

Tasten

Westersingel 34

Zonder titel (4 delen)

Jacob van Ruysdaelstraat 73

afdrukken Leven en dood

Kunst
toon vergroting Leven en dood
toon vergroting Leven en dood
toon vergroting Leven en dood

Leven en Dood heeft als ondertitel De zielevogel krijgt de vrijheid. Op een bakstenen/ betonnen sokkel ligt een naakte bronzen man die zich opricht om de vogel in zijn hand de vrijheid te geven. Opvallend is de vorm van de sokkel. Deze roept namelijk associaties op met een doodskist.

Het beeld werd in 1962 door de afdeling Groningen van de Vereniging voor Facultatieve Crematie geschonken aan het Crematorium. Dit gebeurde ter gelegenheid van de opening.

De maakster van de plastiek, Anne Dekking-van Haeften, begon haar carrière als kunstenares omstreeks 1925 met het tekenen van portretten. Later stapte ze over op het boetseren van menselijke beeltenissen en het vervaardigen van beeldhouwwerken. Om goed te leren beeldhouwen verbleef de kunstenares in de periode 1952-1953 in Parijs. Daar nam ze les bij de beroemde beeldhouwer Karl Longuet.

In 1956 kreeg ze de eerste opdrachten binnen voor het maken van beeldhouwwerken. Enkele van haar meest bekende werken zijn Vrouw van Lot, Ot en Sien en De Formule (allen geplaatst in Groningen) en het oorlogsmonument in Delfzijl.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Crematorium

Crematorium

Crematoriumlaan 6 | crematorium | 1959

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer