Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Mattheus Meesters

Pinguïns

Bottelroosstraat 5

Reliëf van naaktfiguren

Klaprooslaan 120

afdrukken Twee reliëfs van mensfiguren met bloem en vogel

Kunst
toon vergroting Twee reliëfs van mensfiguren met bloem en vogel
toon vergroting Twee reliëfs van mensfiguren met bloem en vogel
toon vergroting Twee reliëfs van mensfiguren met bloem en vogel

De twee reliëfs zijn gemaakt in opdracht van woningbouwvereniging Volkshuisvesting (nu woningcorporatie Lefier). De afgebeelde figuren hebben strakke, gestileerde vormen. In de voorstelling op de hoek Oosterhamriklaan-Paramaribostraat houdt een menselijk figuur een bloem in de rechterhand. In het andere reliëf, op de hoek Oosterhamriklaan-Arubastraat, is een menselijke figuur met een vogel afgebeeld. De bloem en de vogel verwijzen naar de weilanden die daar vóór de bouw van de West-Indische buurt lagen.

Gevelstenen en reliëfs waren in de jaren vijftig van de twintigste eeuw gebruikelijke kunstvormen. Op veel gebouwen uit die tijd zijn deze decoraties nog te vinden.

De in 1908 in Haren geboren beeldhouwer en médailleur Mattheus Meesters kreeg lessen aan de M.T.S. te Groningen op de afdeling Kunstnijverheid. De bekende Groningse kunstenaar Willem Valk was daar zijn leermeester. Naast geveldecoraties vervaardigde Meesters ruimtelijk werk, dat op diverse plaatsen in de stad Groningen te vinden is. Eén van zijn meest bekende werken is een beeld in het Noorderplantsoen, dat door de kunstenaar werd aangeduid als ‘zonder titel’, maar door het publiek ‘Zonaanbidster’ wordt genoemd.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer