Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Anno Smith

Alkmaarse Kaasdragers

Westerkade 16

afdrukken Handel en Industrie (2 delen)

Kunst
toon vergroting Handel en Industrie (2 delen)
toon vergroting Handel en Industrie (2 delen)
toon vergroting Handel en Industrie (2 delen)

Op hoekpunten van verschillende straten in de Korrewegwijk zijn geglazuurde terracottabeelden te zien. Ze zijn in de jaren vijftig van de twintigste eeuw door Anno Smith vervaardigd, in opdracht van de Woningbouwvereniging Volkshuisvesting.

'Handel en Industrie' aan de Oosterhamriklaan wordt door respectievelijk een fabrieksarbeiderster aan het raderwerk en een vrouw met weegschaal en globe gesymboliseerd.

De keramist Anno Smith maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus, bedoeld voor onder meer wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Niet voor niets noemen keramiekkenners Anno Smith dan ook de 'grootste versierder'.

Smith gaf vooral alledaagse voorwerpen en taferelen weer: vissen, bloemen, spelende kinderen en werkende ambachtslieden. Door de eenvormigheid van de naoorlogse bouwstijl kreeg op deze manier toch elk portiek en elk gebouw een eigen identiteit. Herkenbaarheid is dus niet toevallig een belangrijk kenmerk van Smiths werk. Zijn opdrachtgevers wilden verder vrolijke voorstellingen die voor de bewoners begrijpelijk moesten zijn.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer