Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Klaas van Dijk

Haan

Praediniussingel

Kunst, Arbeid, Het gezin, De dans

Jacob van Ruysdaelstraat 2, 16, 18, 30

Lezende pinguïn

Semmelweisstraat 8

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Het kunstwerk van gehamerd koper werd in 1951 geplaatst boven de hoofdingang van het schoolgebouw aan de Enno Dirk Wiersmastraat. Binnen een omlijsting bevinden zich een jongen met een bal en een meisjesfiguur. Boven hen vliegen geabstraheerde vogels. Het beeld vormt een boeiend schouwspel met name vanwege de tegenstelling tussen de massieve en opengewerkte vormen en de witte bakstenen achtergrond.

Klaas van Dijk, maker van dit kunstwerk, werd vooral bekend door zijn handmatig uitgeslagen koperen en aluminium wandobjecten en beelden. Maar Van Dijk was ook op andere kunstgebieden actief. Zo schilderde, aquarelleerde, tekende en lithografeerde hij eveneens landschappen.

Van Dijk kreeg zijn opleiding van de bekende Groningse beeldhouwer Willem Valk. Verder was hij in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw lid van de Groninger kunstenaarsgroep De Ploeg. Hoewel Nederland zijn thuisbasis was, werkte hij ook in Frankrijk en de Verenigde Staten. In 1977 ontving hij in Groningen de culturele Egbertsprijs, onder meer voor zijn verdiensten voor De Ploeg. Van Dijk zette zich namelijk onvermoeibaar in om ervoor te zorgen dat jonge kunstenaars zich gingen aansluiten bij dit kunstenaarscollectief.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer