Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken De Grote Verscheuring

Kunst
toon vergroting De Grote Verscheuring
toon vergroting De Grote Verscheuring
toon vergroting De Grote Verscheuring

Het beeld bestaat uit één groot brok brons dat als door een geweldige inwendige explosie opengereten is. Pierluca Degli Innocenti was van Italiaanse afkomst, maar woonde sinds 1960 in Frankrijk, dat in die jaren door de tragiek van de Algerijnse oorlog verscheurd werd. De kunstenaar werd heftig bewogen door deze oorlog en andere spanningen die zijn tijd beheersten. Zijn ontzetting bracht hij tot uitdrukking in La Grande Lacerazione, een serie beeldhouwwerken waarvan ‘De grote verscheuring’ er één is. Het beeld is een kopie van een aluminium exemplaar dat in 1965 op een tentoonstelling in de Keukenhof te zien was. Daar kocht de studentenvereniging Vindicat Atque Polit het beeld, en schonk het, ter ere van haar 150-jarig bestaan aan de stad Groningen.

Aanvankelijk stond het kunstwerk op de Grote Markt, voor het gebouw Mutua Fides van Vindicat. In 1977 verhuisde het naar de hoek Grote Markt-Kreupelstraat, om vervolgens in 1994, als gevolg van de herinrichting van de Grote Markt, in het depot te verdwijnen. Vanwege de voortdurende herinrichtingsplannen van de Grote Markt besloot het CBK Groningen, in overleg met Vindicat, het kunstwerk in 2004 een plek te geven aan het Gedempte Kattendiep. ‘De Grote Verscheuring’ kan hier permanent blijven en dat is, gezien zijn vrij kwetsbare staat van groot belang.

Kenmerken

Realisatie

  • Studentenvereniging Vindicat Atque Polit schenkt het beeld 'La Grande Lazeracione' ter ere van haar 150-jarig bestaan aan de stad Groningen.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer