Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Willem Valk

Behoudenis der Kranken

Verlengde Hereweg 92

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat

De oude man

Oosterweg 90

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Op begraafplaats Esserveld staat een imposant wit monument van zandsteen. Een bijna naakte vrouwengestalte is hoog op een sokkel geplaatst. Met haar armen boven haar hoofd laat ze langs haar lichaam een kleed naar beneden hangen tot aan haar voetstuk, wat de langgerektheid van deze sculptuur benadrukt. Achter het beeld is in U-vorm een muur geplaatst waarop de namen te lezen zijn van drieënveertig verzetsmensen uit de stad Groningen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het doorgangskamp Westerbork zijn omgekomen. Bij de onthulling van het monument in 1948 werd een urn met as uit Westerbork bijgezet. Voor het gedenkteken is een ingelijst gedicht van Petra Schuttinga-van der Togt aangebracht. Elders op de begraafplaats zijn nog de graven te vinden van een aantal andere leden van het Groningse verzet. Ook liggen hier enkele Engelse soldaten begraven.

Willem Valk speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een actieve rol in het kunstenaarsverzet. Als lid van de Centrale Kunstenaars Commissie coördineerde hij de financiële ondersteuning voor leden die door het wegvallen van opdrachten (als gevolg van hun weigering lid te worden van de Kultuurkamer) in financiële problemen waren gekomen. In het eerste decennium na de oorlog kreeg Valk daarom opdrachten voor meer dan twintig oorlogsmonumenten in Groningen en daarbuiten.

Naast oorlogsmonumenten maakte Valk talloze portretten, naaktfiguren en beelden voor gebouwen in Groningen. Vanwege dit laatstgenoemde kreeg hij de officieuze titel van stadsbeeldhouwer.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer