Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Willem Valk

Behoudenis der Kranken

Verlengde Hereweg 92

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat

De oude man

Oosterweg 90

afdrukken Fauntjes (14 exemplaren)

Kunst
toon vergroting Fauntjes (14 exemplaren)
toon vergroting Fauntjes (14 exemplaren)
toon vergroting Fauntjes (14 exemplaren)

De Faun is gebouwd in 1935 als multifunctioneel complex – naast kantoor- en magazijnruimten huisvestte het pand een café-restaurant, woningen, winkels en een fietsenkelder. Levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht nam het initiatief tot de nieuwbouw, ter vervanging van haar filiaalkantoor op dezelfde locatie. Architect van het gebouw is A.R. Wittop Koning, die tevens het interieur ontwierp. De buitenkant is rijk gedecoreerd met onder meer beeldhouwwerk van Willem Valk.

Valks sculpturen sluiten aan bij de expressionistische architectuur van De Faun. De veertien beelden hebben alle als sluit- of hoeksteen een passende plaats gekregen binnen de bouwkundige opzet van het geheel. In de motieven van enkele beeldhouwwerken is duidelijk de functie van het gebouw af te lezen. Zo verwijzen drie faunen met druiventros, drankkroes en panfluit naar het café-restaurant.

In de uitvoering is er een groot contrast tussen de hooggeplaatste figuren en de beelden op ooghoogte. De sculpturen op de dakrand hebben bijna overdreven proporties, om ook vanaf de straat duidelijk herkenbaar te zijn. De lagergeplaatste figuren zijn veel gestileerder en blijven binnen de rechthoek van de bakstenen entreezuilen waar ze zijn ingemetseld; in deze beelden is duidelijk de werkwijze die Valk doorgaans hanteerde, te herkennen. Hij maakte geen of weinig schetsen voor een beeld of een reliëf, maar boetseerde een ontwerp op ware grootte en voerde het vervolgens uit in steen. Meestal bleef hij heel dicht bij het oorspronkelijke brok steen, waardoor een gestileerde, strakke vorm ontstaat.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding De Faun

De Faun

Herestraat 81-85 | bedrijfsgebouw | 1935

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer