Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Willem Valk

Behoudenis der Kranken

Verlengde Hereweg 92

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat

De oude man

Oosterweg 90

afdrukken Zonder titel (3 exemplaren)

Kunst
toon vergroting Zonder titel (3 exemplaren)
toon vergroting Zonder titel (3 exemplaren)
toon vergroting Zonder titel (3 exemplaren)

Het Van Elmpthuis, op de hoek van de Herestraat en de Herebinnensingel, werd in 1929 gebouwd als hoofdkantoor van de Friesch-Groningsche Hypotheekbank. Van Elmpt is de architect van het in 1929 in Art Decostijl opgetrokken gebouw. Het pand is rijk gedecoreerd; de diverse metselverbanden van donkerbruine baksteen laten de geometrische motieven van Art Deco tot hun recht komen. De architect gaf ook de opdracht tot de vervaardiging van de drie beeldhouwwerken. De sculpturen versterken de levendige expressie van de architectuur van het gebouw. De verspringende vlakken en het trapsgewijs verlopende metselwerk worden door Valks beelden nog eens geaccentueerd. Bouw- en beeldhouwkunst gaan als het ware een symbiose aan.

Op de hoek van het pand is een beer uit steen gehouwen. Mogelijk moet de betekenis van deze voorstelling gezocht worden in het feit dat het dier altijd doende is honing te vergaren en zo, op zijn manier, rijkdom verzamelt. De hoofdingang en de gevel aan de zijde van de Herestraat worden opgesierd door abstracte decoraties. Mercurius, Romeinse god van de handel, markeert de zijingang.

In 1921 kwam Willem Valk naar Groningen, waar hij 43 jaar lang les in beeldhouwen zou geven op Academie Minerva. Buiten zijn leeropdracht maakte hij talloze portretten, naaktfiguren en beelden voor gebouwen in Groningen; vanwege dit laatstgenoemde kreeg hij de officieuze titel van stadsbeeldhouwer.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Van Elmpthuis

Van Elmpthuis

Herestraat 106-108 | bankgebouw | 1928

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer