Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Willem Valk

Behoudenis der Kranken

Verlengde Hereweg 92

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat

De oude man

Oosterweg 90

afdrukken Zonder titel (2 exemplaren)

Kunst
toon vergroting Zonder titel (2 exemplaren)

Twee grote abstracte beelden verlevendigen de voorgevel van de dienst Ruimtelijke Ordening/Economische Zaken, voorheen dienst Gemeentewerken geheten. De sculpturen vormen de verticale accenten in een overwegend horizontaal gelede gevel. Eén ervan is gesitueerd bij de portiersloge. Het grootste van de twee beelden deelt een langwerpige vensterpartij in tweeën. Aan de zijkant van het gebouw (Ubbo Emmiusstraat) maakte Valk in dezelfde steensoort drie figuratieve decoraties. Hier verwijzen de gestileerde gevelstenen – het hoofd van een politieman, een sleutelbos en handboeien – naar de politiepost die hier samen met de dienst Gemeentewerken gevestigd was.
S.J. Bouma is de architect van het uit circa 1928 daterende en in Amsterdamse Schoolstijl opgetrokken gebouw. Hij was destijds bouwkundig tekenaar bij de dienst Gemeentewerken en een voortrekker van bovengenoemde bouwstijl, die zich onder meer kenmerkt door de toepassing van beeldhouwkunst in het in- en exterieur van een gebouw. Tot 1930 kreeg Willem Valk alle decoratieopdrachten voor gebouwen die door de dienst Gemeentewerken waren ontworpen. Hij was in die tijd in Groningen de meest artistieke en kundige beeldhouwer.

In 1921 kwam Willem Valk naar Groningen, waar hij 43 jaar lang les in beeldhouwen zou geven op Academie Minerva. Buiten zijn leeropdracht maakte hij talloze portretten, naaktfiguren en beelden voor gebouwen in Groningen; vanwege dit laatstgenoemde kreeg hij de officieuze titel van stadsbeeldhouwer.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Dienst RO/EZ

Dienst RO/EZ

Gedempte Zuiderdiep 96 | dienstgebouw | 1925

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer