Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Max Reneman

Communicatie

Duinkerkenstraat 45

Zonder titel

Gotenburgweg 46

afdrukken Zonder titel (6 delen)

Kunst
toon vergroting Zonder titel (6 delen)
toon vergroting Zonder titel (6 delen)
toon vergroting Zonder titel (6 delen)

Voor de door de Groningse architect Coen Bekink (1923-1996) ontworpen Mariakerk (tegenwoordig Magnalia Dei-kerk) maakte Max Reneman een aantal glas-in-loodramen. In de noordwand van de kerk verwerkte hij in prachtige kleuren de symbolen van Maria die gebruikt worden in de litanie: de Gulden Roos, de Morgenster, het Gulden Vat, de Poort des Hemels en de Spiegel der Gerechtigheid. In de westwand bracht Reneman de symbolen van Gods goedheid tot uitdrukking: de hand als het scheppend goed van God de Vader, het oog als het welgevallig goed van Gods Zoon en de duif als het goed van de zeven gaven van de Heilige Geest. De kunstenaar paste honderden kleuren toe in deze ramen en reisde naar Engeland en Frankrijk om bepaalde in elkaar overlopende tinten glas te vinden. Hij maakte niet alleen het ontwerp, maar hielp ook bij het beloden van de ramen en bij de plaatsing ervan.

De voormalige Mariakerk heeft een eigentijdse architectuur die zich kenmerkt door robuustheid en soberheid. Bekink heeft met dit ontwerp bewust afscheid genomen van de negentiende-eeuwse bouwstijl van kerken die teruggreep op de gotiek. Alleen het rijkelijk aanwezig zijn van glas-in-loodramen sluit aan bij de neogotische kathedralen. Het glas-in-loodraam in de consistorie en de vijf kleine glas-in-betonramen in de zuider zijwand zijn gemaakt door respectievelijk Hubert Estourgie en Hans van der Plas.

Voor een andere door Bekink ontworpen kerk - de Salvatorkerk te Utrecht - ontwierp Max Reneman een glas-in-betonwand van duizend vierkante meter.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Magnalia Dei Kerk

Magnalia Dei Kerk

Landsteinerlaan 2 | kerkgebouw | 1960

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer