Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Zonder titel (3 exemplaren)

Kunst
toon vergroting Zonder titel (3 exemplaren)
toon vergroting Zonder titel (3 exemplaren)
toon vergroting Zonder titel (3 exemplaren)

Drie grote buitenmuurschilderingen sieren het faculteitsgebouw van Techniek van de Hanzehogeschool. Joost Swarte ontwierp de kunstwerken en in samenwerking met beeldend kunstenares Gerrie Starreveld werden de tekeningen op de metershoge muren overgezet. Al eerder werkten de twee samen; dat was bij een schildering in een parkeergarage in Haarlem.

Op één van de kunstwerken zit een gebrilde ‘studiebol’ in een nachtelijk woud op een tak van een boom naar het scherm van zijn computer te turen. Daarbij heeft hij niet in de gaten dat hij veranderd is in een nachtvogel. Op een andere muurschildering zijn twee figuren te zien die een appelboom ‘fabriceren’. Op een derde schildering zit een figuur op een tafel met een hengel in zijn hand, terwijl een andere figuur bij een draaimechanisme staat om platen met golvende bewegingen te vormen.

De tekeningen zijn een voorbeeld hoe Swarte er in slaagt natuur en techniek - de twee hoofdstudierichtingen van de faculteit - in één beeld te vangen.

Joost Swarte is vooral bekend als (strip)tekenaar. In zijn werk hanteert hij de stijl van de zogenoemde klare lijn (fijn uitgewerkte tekeningen), daarbij geïnspireerd door Hergé (van ‘Kuifje’) en Robert Crumb, de Amerikaanse undergroundstriptekenaar.
Swarte is tevens ontwerper, kunstenaar en architect.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Faculteit Techniek

Faculteit Techniek

Zernikeplein 11 | schoolgebouw

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer