Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Gjalt Blaauw

Mannetje

Kruissingel

Ra Ra Avis

Adriaan van Ostadestraat

Torso

Helper Brink

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel

Het beeld is gemaakt uit stukken dolomiet die afkomstig zijn uit de steengroeve Anröchte in het Duitse Ruhrgebied. Bovenop de bewerkte stenen is een gelaste ijzeren vorm gestapeld. Door de schuine stand lijkt het alsof het ijzer zo naar beneden kan glijden, maar tegelijkertijd heeft het geheel de uitstraling van een robuust beeld. Dit spel met evenwicht - uit het lood en toch in balans - is kenmerkend voor het werk van Gjalt Blaauw.

Het kunstwerk staat bij de faculteit Techniek van de Hanzehogeschool, die ook de opdrachtgever was. Een soortgelijk beeld als hier, staat in bos Noorddijk.

Aanvankelijk werkte Blaauw alleen in steen, maar in de jaren tachtig van de twintigste eeuw ging hij tevens met plaatijzer werken, omdat dit materiaal volgens de kunstenaar minder dwingend is dan steen en onbeperkte mogelijkheden biedt. Blaauw gebruikt plaatijzer op een ‘eerlijke’ manier, zoals hij ook de steen zo ongepolijst mogelijk laat. Zo zijn door de blauwe verf heen de lasnaden in het ijzer nog te zien.

Blaauws werk is moeilijk onder te brengen in een stijl of traditie. Wel zijn er bepaalde overeenkomsten te constateren met het werk van de Duitse kunstenaar Ulrich Rückriem. Beide kunstenaars tonen in hun werkwijze groot respect voor het materiaal.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Faculteit Techniek

Faculteit Techniek

Zernikeplein 11 | schoolgebouw

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer