Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Wladimir de Vries

De Olifant

P C Hooftlaan

afdrukken Amazone

Kunst
toon vergroting Amazone
toon vergroting Amazone
toon vergroting Amazone

Wladimir de Vries combineert in dit beeld zijn liefde voor het maken van vrouwen- en dierenfiguren. Aan het jonge gezichtje te zien is een meisje spelenderwijs achterstevoren op een paard gesprongen. Maar gelet op de borsten, benen en billen lijkt een jonge vrouw vol welbehagen op een paard te liggen. De vrouwengestalte is in dit beeld op speels-erotische wijze uitgewerkt. Het beeld, dat uit kalksteen gehakt is, heeft organische vormen; vrouw en paard lijken haast in elkaar over te vloeien.

Van Wladimir de Vries zijn in de stad diverse kunstwerken te vinden. De meest bekende zijn Landbouw en Veeteelt, oftewel Blote Bet op de Herebrug, Het Veulen aan de Radesingel en De Wisent in het Noorderplantsoen. Zijn werken - alle figuratief van aard - zijn gerealiseerd in de periode van ongeveer 1950 tot 1980. Dat was juist de tijd waarin een overheersende voorkeur voor abstracte kunst begon te ontstaan. Maar Wladimir de Vries bleef in zijn oorspronkelijke - traditionele - stijl werken. De eigenzinnigheid van De Vries kenmerkt ook zijn beelden waaruit trots en welbehagen spreekt.

De Vries maakte Amazone in de jaren 1980-1981 in het kader van de BKR (Beeldende Kunst Regeling) voor de gemeente Groningen. Het beeld staat sinds 1997 in Ruischerbrug aan de Woldweg. Waar het in de tussentijd verbleef is niet bekend.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer