Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Lichtwerk voor garage 2001-2005

Kunst
toon vergroting Lichtwerk voor garage 2001-2005
toon vergroting Lichtwerk voor garage 2001-2005
toon vergroting Lichtwerk voor garage 2001-2005

Let op: dit kunstwerk is buiten werking vanwege onderhoud

Parkeergarages roepen vaak een unheimische sfeer op. De garage onder de Ossenmarkt rekent met dit negatieve imago af. In 2005 kreeg het zelfs de Parkeergarage Project Prijs; een onderscheiding voor onder meer de best geoutilleerde en architectonisch mooiste parkeergarage van Nederland. Nog meer allure kreeg de garage met de totstandkoming van het lichtwerk van P. Struycken.

Voor dit werk zijn twintig lichtbakken geconstrueerd die op de bodem van de garage staan opgesteld. Deze lichten in voortdurend veranderende kleuren de 14,5 meter hoge betonnen constructie aan die de kern van de garage vormt.

Het principe van de kleurveranderingen is gebaseerd op lichtkleurmenging van rood, groen en blauw licht. Door de lampen traploos sterker of minder sterk te laten schijnen ontstaan bij menging de kleurveranderingen.

P. Struycken beschrijft de werking als volgt. "Op basis van die kleurveranderingen is een palet gemengd met 16 kleuren die op een kleurencirkel liggen. De intervallen tussen de 16 kleurtonen (groengeel, geel, oranje, rood etc.) zijn visueel hetzelfde. De kleuren geven een gelijke verzadigingsindruk en verlopen, behalve in kleurtoon, alleen in helderheid van donker (violet) via rood naar licht (geel) en weer naar donker via blauwgroen. Dankzij de traploze menging tussen de opeenvolgende kleuren op de cirkel is het aantal kleurtonen dat in het werk gebruikt wordt praktisch limietloos. In verschillende tempi worden de mengingen linksom of rechtsom in de kleurencirkel uitgevoerd zodat de kleuren sneller of langzamer veranderen in een zich niet herhalende opeenvolging. Door de continue overgang waarvan de hoogste snelheid aangepast is aan de snelheid waarmee auto’s rondom de vide rijden treedt geen desoriënterend effect op voor de automobilist."

Achter dit dynamische lichtwerk zit een ingenieus software- en besturingsprogramma dat de kunstenaar in samenwerking met de firma EuroGenie ontwikkelde.

P. Struycken verwierf onder meer bekendheid met zijn postzegel waarop hij koningin Beatrix portretteerde in gekleurde stippen, en met zijn kleurenschema voor de zalen van het Groninger Museum.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer