Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Van een afstand bezien roept het matgrijze stalen kunstwerk associaties op met een mammoet. Dichterbij gekomen krijgt het beeld, dat ruwweg uit twee vlakken bestaat, een meer abstracte vorm. De vlakken, die elk weer uit twee delen zijn opgebouwd, staan licht verschoven ten opzichte van elkaar, maar passen wel in elkaar. De kunstenaar heeft goed ingespeeld op de belangrijkste zichtlijnen. Het beeld is zo geplaatst dat het zich als het ware breed maakt voor wie het recht van voren benadert. Door beweging van de beschouwer krijgt het beeld diepte en werken de vlakken als decors met openingen die doorkijkjes bieden naar de ruimte daarachter.

In zijn ontwerp heeft Huib Fens een antwoord gevonden op de eisen zoals die in de opdrachtformulering van het CBK waren verwoord; het kunstwerk moest de Korreweg een extra accent geven en tevens als herkenningspunt gaan dienen. Voor dit beeld heeft de kunstenaar de plattegrond van de locatie als uitgangspunt genomen en deze in elkaar geschoven, verknipt en uit elkaar getrokken. Zo is, aldus Fens, de omgeving zelf tot kunst verheven.

Kenmerken

Realisatie

  • De Korreweg vormt de ruggegraat van de vooroorlogse Korrewegwijk. Tevens is de weg een hoofd(fiets)verbinding tussen de nieuwe wijken Beijum en De Hunze en het centrum van de stad. Een ander belangrijk ruimtelijk element in de wijk is het Molukkenplantsoen. De plaats waar het Molukkenplantsoen en de Korreweg elkaar kruisen is belangrijk in de ruimtelijke structuur in de wijk. Juist hier verandert de Korreweg van richting en heeft men naar beide kanten een goed zicht op een vrij open park. Een kunstwerk op deze locatie moest gaan dienen als herkenningspunt en de Korreweg een extra accent geven.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer