Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Maree Blok

De stand der dingen

Prinsesseweg

The Dreamtime

Hora Siccamasingel

The changing same

Nettelbosje

Andere kunstwerken van Bas Lugthart

De stand der dingen

Prinsesseweg

The changing same

Nettelbosje

The rise and fall of nature

Hora Siccamasingel

afdrukken Drieluik

Kunst
toon vergroting Drieluik
toon vergroting Drieluik

Zoals de titel Drieluik aangeeft, bestaat het beeld uit drie elementen. Deze contrasteren in materiaal en kleur met elkaar. Een naar de oudheid verwijzende poort - met het Romeinse jaartal MCMXCII in de architraaf - wordt door een ovaal verbonden met een blauwgekleurd ‘eikenblad’. De poort is gemaakt van gewapend beton dat is afgewerkt met een beplating van marmer. De beide andere elementen zijn van staal.

Naar aanleiding van een herinrichtingsplan in Hoogkerk-zuid kregen Maree Blok en Bas Lugthart de opdracht een kunstwerk te maken bij de openbare bibliotheek, en in de directe omgeving van een driesprong van straten. In het beeld hebben de kunstenaars het karakter van de locatie – veel ‘groen’ naast strak vormgegeven woningbouw – weerspiegeld in respectievelijk het ‘eikenblad’ en de ‘klassieke poort’.

Drieluik is geplaatst op een speciaal voor het beeld aangelegd cirkelvormig pleintje. Het monumentale karakter van de sculptuur wordt verstrekt door zijn volkomen vrije plaatsing op het plein, in de zichtassen van de straten die bij het plein uitkomen.

Sinds 1990 werken Maree Blok en Bas Lugthart samen en brengen zij hun werk onder gezamenlijke naam uit. Zij maken veel monumentaal werk in de openbare ruimte, waarbij de mens in relatie tot zijn omgeving een centraal thema vormt.

Kenmerken

Realisatie

  • In Hoogkerk werd het gebied rond de driesprong Jan Ensinglaan, Cornelis Jetsesstraat en de Prinses Margrietlaan opnieuw ingericht. Om de plaats een bijzondere en eigen identiteit te geven, gaven de gemeentelijke Dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken en het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) opdracht voor dit kunstwerk.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding De Leihof

De Leihof

De Sanstraat | 2010

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer