Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Klaas van Dijk

Haan

Praediniussingel

Kunst, Arbeid, Het gezin, De dans

Jacob van Ruysdaelstraat 2, 16, 18, 30

Lezende pinguïn

Semmelweisstraat 8

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Deze koperen muurplastiek bestond oorspronkelijk uit twee delen. Het ene deel werd gevormd door twee geschakelde ringen, het andere door twee handen die een ring vasthouden. Alleen het laatste deel is nu nog aanwezig. Het kunstwerk verbeeldt de naam van het gebouw waarop het geplaatst is: het voormalig dorpshuis ‘De Schakel’ in Oosterhoogebrug.

Klaas van Dijk, maker van dit kunstwerk, werd vooral bekend door zijn handmatig uitgeslagen koperen en aluminium wandobjecten en beelden. Eén van zijn meest bekende koperen werken is “De Haan” aan de Praediniussingel in Groningen. Maar Van Dijk was ook op andere kunstgebieden actief. Zo schilderde, aquarelleerde, tekende en lithografeerde hij eveneens landschappen.

Van Dijk kreeg zijn opleiding van de bekende Groningse beeldhouwer Willem Valk. Verder was hij in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw lid van de Groninger kunstenaarsgroep De Ploeg. Hoewel Nederland zijn thuisbasis was, werkte hij ook in Frankrijk en de Verenigde Staten. In 1977 ontving hij in Groningen de culturele Egbertsprijs, onder meer voor zijn verdiensten voor De Ploeg. Van Dijk zette zich namelijk onvermoeibaar in om ervoor te zorgen dat jonge kunstenaars zich gingen aansluiten bij dit kunstenaarscollectief.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer