Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Mette Bus

Kinder

Korreweg

afdrukken Vrouw Wichers

Kunst
toon vergroting Vrouw Wichers
toon vergroting Vrouw Wichers
toon vergroting Vrouw Wichers

Vrouw Wichers is een corpulente volksvrouw in een gele bloemetjesjurk. Deze 'moeke' staat met de armen over elkaar een oogje in het zeil te houden in de H.L. Wichersstraat. Deze straat is genoemd naar de landdrost Hendrik Ludolf Wichers (1747-1840).

Naar aanleiding van de herinrichting van de H.L. Wichersstraat in 1982 vormden de straatbewoners een werkgroep met als doel een kunstwerk te realiseren. Omdat de gemeente hiervoor geen financiƫle bijdrage wilde leveren, besloot de werkgroep het geld op een andere manier bijeen te brengen. Een actie in het Grand Theatre in 1984 leverde voldoende op om de materiaalkosten van het beeld te betalen. Straatbewoonster en kunstenares Mette Bus vervaardigde vervolgens het kunstwerk tegen de kostprijs.

In 1985 werd Vrouw Wichers van de 'sokken' gereden door een dronken automobilist. Dankzij de schadevergoeding van de verzekering kon de kunstenares een nieuwe Vrouw Wichers maken. Gedurende de aanpak van de Zuidelijke ringweg staat dit kunstwerk aan de Verlengde Lodewijkstraat ter hoogte van de H.L. Wichersstraat.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer