Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken J.E. Scholten

Kunst
toon vergroting J.E. Scholten
toon vergroting J.E. Scholten

Let op: de volkstuin is van april tot en met oktober open voor publiek.

Het borstbeeld in het volkstuinencomplex ‘Tuinwijck’ is een eerbetoon aan de grootindustrieel Jan Evert Scholten (1849-1918). Scholten richtte namelijk in 1913 de Volkstuinenvereniging ‘Tuinwijck’ op.

Scholten is uitgebeeld in een keurig kostuum en met een serieuze, maar vriendelijke gelaatsuitdrukking. Jan Evert was de zoon van Willem Albert Scholten; beide hebben een grote rol gespeeld in de oprichting en ontwikkeling van de zuivel-, suiker-, strokarton- en aardappelmeelfabrieken in Groningen. Daardoor konden zij ook veel invloed uitoefenen op het maatschappelijke en culturele leven.

Een ander monument voor Jan Evert Scholten is te vinden in het Stadspark, dat net als de 'Tuinwijck' op initiatief van Scholten werd aangelegd. Hij wilde zijn werknemers zoveel ontspanningmogelijkheden in hun vrije tijd bieden, dat ze niet zouden vervallen in overmatig drankgebruik.

Marjolein Schaafsma vervaardigde dit borstbeeld in opdracht van het bestuur om het 70-jarig bestaan van het complex 'Tuinwijck' te vieren. De onthulling werd verricht door een kleindochter van J.E. Scholten, die daarbij haar grootvader roemde om zijn sociale gevoel.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Scholtenbank

Scholtenbank

Helper Brink | monument

Kunst
Afbeelding Scholtenmonument

Scholtenmonument

Concourslaan | monument

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer