Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van René de Boer

Mijlpaal

Vestdijklaan

Rollebollen (7 delen)

Bernoulliplein

afdrukken Zwaluwstaart

Kunst
toon vergroting Zwaluwstaart
toon vergroting Zwaluwstaart
toon vergroting Zwaluwstaart

Het kunstwerk Zwaluwstaart bestaat uit een combinatie van roestend cortenstaal en blank roestvast staal en wordt gekenmerkt door een sobere en ingetogen beeldtaal. De titel verwijst naar de zwaluwstaartverbinding; een verbinding die bij houtbewerking gebruikt wordt om houten onderdelen aan elkaar te bevestigen.

Van René de Boer staat een aantal sculpturen in de stad Groningen. Aanvankelijk werkte de kunstenaar vooral met messing dat een metaalmengsel van koper en zink is. Rollebollen en Zitknobbels zijn twee kunstwerken van De Boer die van dit materiaal gemaakt zijn. Beiden zijn dan ook representatief voor het werk dat de kunstenaar in de jaren zeventig van de twintigste eeuw maakte. Omstreeks 1980 gaat René de Boer ook met cortenstaal werken.

Kenmerken

Realisatie

  • René de Boer maakte Zwaluwstaart in opdracht van de gemeentelijke Dienst Openbare Werken aan de Gotenburgweg 46. Het kunstwerk stond als een soort baken bij de entree van het gebouw.Toen de Gemeente Groningen het gebouw in 2016 verkocht moest er een nieuwe plek voor het beeld gezocht worden.

    De huidige locatie van het kunstwerk aan Het Hout is onder meer ingegeven door de historie van deze plek; in de vorige eeuw was namelijk de houthandel van de Firma Kunst hier gevestigd.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer