Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Eduard Waskowsky

afdrukken De Vlam

Kunst
toon vergroting De Vlam
toon vergroting De Vlam
toon vergroting De Vlam

De kunstenaar ontwierp deze grote rijzende vorm van messing voor het Overwinningsplein in Groningen, in opdracht van de gemeente Groningen. Op de tentoonstelling Beeld en Route in 1967 stond De Vlam op de Grote Markt. Waskowsky wilde het ontwerp vergroten tot een zes meter hoog beeld. Maar omdat de kunstenaar met zijn opdrachtgever in felle discussie raakte over materiaalkosten en de exacte plaats van het beeld, bleef een definitieve opdracht uit. In plaats daarvan kocht de gemeente Groningen het ontwerp en plaatste het bij de Coendersborg.

De Vlam is min of meer een vervolg op een reeks fragiele messing plastieken die Edu Waskowsky in de periode 1964-1965 maakte. Deze beelden, in hoogte variƫrend van 60 tot 100 centimeter, balanceren als levende metalen wezens op een poot. Uit een samengebalde vorm steken punten en een soort vleugels of vlammen.

De methode van Waskowsky om messingplastieken te lassen bood hem de mogelijkheid om vanuit het niets beelden in de ruimte op te bouwen. Hij stelde met messingplaat en koperdraad abstracte figuren samen, waarbij de oorspronkelijke vorm zich steeds weer tot nieuwe vormen uitkristalliseerde.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer