Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van maker onbekend

Ceres

Akerkhof 1

De Clocke

Tussen Beide Markten 6

afdrukken Weesmeisje en -jongetje

Kunst
toon vergroting Weesmeisje en -jongetje

Op de poort van het Rode Weeshuiscomplex (een woningcomplex in de Rode Weeshuisstraat) zijn een zandstenen weesmeisje en -jongen te zien. De poort zelf is versierd met voluten (krulvormige zuilversieringen), engelen en een obelisk.

De beelden van het weesmeisje en de weesjongen dateren uit 1627, evenals de poort zelf. Daarmee zijn het de oudste sculpturen in de openbare ruimte van de stad Groningen.

De jongen is afgebeeld met in de ene hand een hoed en in de andere hand een boek. Het meisje houdt een onduidelijk voorwerp in haar handen.

De twee figuren verwijzen naar de vroegere functie van het gebouw. Van 1599 tot 1961 was op deze plek namelijk een weeshuis gevestigd, waar de zogenoemde ’burgerwezen’ opgevangen werden. Dit waren kinderen van ouders die het burgerrecht bezaten (in de steden hadden de stedelingen, ook wel poorters genoemd, vroeger meer rechten dan personen die van elders kwamen). Ter onderscheiding van de arme wezen waren de burgerwezen dan ook ‘sangen’ (roodachtig) gekleed en de arme wezen groen. In de volksmond werd daarom al snel gesproken van het Roode en het Groene Weeshuis.

De poort met de beelden werd in 1627 door de ‘tsamlick gilden’ aan het weeshuis geschonken. De maker van het weesmeisje en de weesjongen is onbekend.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Roode- of Burgerweeshuis

Roode- of Burgerweeshuis

Rode Weeshuisstraat | weeshuis

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer