Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Bij de inrichting van de binnenplaats van het Rode Weeshuiscomplex plaatste Ronald van Tienhoven een aantal objecten die zowel verwijzen naar de ruimtelijke positie als de historische betekenis van deze plek.

Staand op hun sokkels vormen twee bronzen weeskinderen het begin- en eindpunt van een diagonale lijn waarlangs ook een meiboom en een tijd-temperatuurtafel zijn geplaatst. Tussen de tegels zijn 32 kompassen aangebracht, die de positie van de binnenplaats binnen de structuur van de stad Groningen, maar ook haar positie in de wereld aangeven. De kompassen zijn ondergebracht in aluminium kistjes waarvan de dieprode bovenkanten tevens de knooppunten van het bestratingspatroon vormen.

De meiboom is geplaatst in een dieprode cilinder, die omringd wordt door een teakhouten, ronde bank. Hiermee wilde Van Tienhoven de totale afwezigheid van monumentaal groen compenseren, wat in veel andere oude hofjes veelvuldig voorkomt.

De zogenaamde tijd-temperatuurtafel, met een ingebouwd digitaal tijd- en temperatuursysteem, is een moderne vertaling van de traditionele zonnewijzer. Of, zoals de kunstenaar zelf zegt: “Wat de kerktorens als reusachtige architectonische sensoren van plaats en tijd zijn voor de stad, is de tijd-temperatuurtafel als functioneel meubel voor de microstructuur van de binnenplaats”.

De eerder genoemde bronzen beeldjes op aluminium sokkels zijn afgietsels van de stenen beeldjes van twee weeskinderen op de 17e-eeuwse toegangspoort. Met hen wordt de historische dimensie en het vroegere gebruik van deze gebouwen benadrukt.

Om het ensemble te completeren, plaatste Van Tienhoven zogenaamde Engelse parkbanken tussen de binnenplaats en de ‘omgang’ langs de gebouwen.

Kenmerken

Realisatie

  • Het huidige Roode Weeshuiscomplex en de inrichting van het binnenplein werden in opdracht van toenmalige Woningbouwvereniging Volkshuisvesting (nu Lefier) gerealiseerd. Het architectuurontwerp is van Cees Nagelkerke. Ronald van Tienhoven werd door Nagelkerke voorgedragen voor de inrichting van het plein.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Roode- of Burgerweeshuis

Roode- of Burgerweeshuis

Rode Weeshuisstraat | weeshuis

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer