Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Gjalt Blaauw

Mannetje

Kruissingel

Ra Ra Avis

Adriaan van Ostadestraat

Torso

Helper Brink

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Het beeld is gemaakt van natuursteen afkomstig uit de steengroeve Anröchte in het Duitse Ruhrgebied. Boven op de bewerkte stenen is een gelaste ijzeren vorm gestapeld. Door de schuine stand lijkt het alsof het ijzer zo naar beneden kan glijden, maar tegelijkertijd heeft het geheel de uitstraling van een robuust beeld. Dit spel met evenwicht – uit het lood en toch in balans – is kenmerkend voor het werk van Gjalt Blaauw.

Het kunstwerk werd aanvankelijk gemaakt voor de Piccardthofplas, maar toen dit gebied de status van Natuurmonument kreeg, werd het ongeschikt voor plaatsing gevonden. Nu staat het beeld in het Beijummerbos.

Kenmerken

Realisatie

  • Blaauw maakte het kunstwerk in opdracht voor ‘Lyrisch Schetsboek’, een kunstopdrachtententoonstelling georganiseerd door het CBK Groningen in 1994. Het beeld zou na de expositie geplaatst worden bij de Piccardthofplas. Deze plek werd echter aangewezen als natuurmonument en daar paste het monumentale beeld niet bij.

    Op de wat verhoogde plek in Bos Noorddijk vond Blaauw een prachtige nieuwe locatie voor zijn werk. Deze plek is echter net iets voorbij de officiële gemeentegrens van Groningen, zodat de Gemeente Bedum toestemming moest verlenen voor de plaatsing.
    Het kunstwerk is op vrijdag 26 november 1999 onthuld.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer