Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Noud de Wolf

De Knip (37 delen)

Ulgersmaweg

Roestplek Hoornse Schans

Paterswoldseweg

afdrukken Een oase in de stad

Kunst
toon vergroting Een oase in de stad
toon vergroting Een oase in de stad
toon vergroting Een oase in de stad

De tuin ‘Een oase in de stad’ is bedacht door beeldend kunstenaar Noud de Wolf. De Wolf maakte aan de voor- en achterkant van de tuin een hekwerk van cortenstaal. Het laat een decoratief patroon zien van gestileerde boomstammen, takken en gebladerte: “een samengedrukt bos”, zoals de kunstenaar zegt.

Achter dit hek voert een slingerend ‘zintuigenpad’ langs bijzondere plantensoorten naar een borrelende bron, die in 2007 aan de tuin is toegevoegd. Visueel gehandicapten weten waar ze zich in de route bevinden door een eenvoudig systeem van herkenningspunten met een oplopend aantal stenen.

Halverwege, bij een cirkelvormig terras, hangt hoog aan de museummuur een stenen plaat met daarop een gedicht van Rommert Boonstra. Hierin wordt door de fotograaf en dichter de sfeer van het museum opgeroepen.

De stadstuin krijgt een vervolg in de stenenroute naar de School van de Architectuur aan de Reitemakersrijge. Ook hier is de gebruikte steensoort Anröchter natuursteen.

In 2006 plaatst De Wolf op het terras een cortenstalen fontein en met dit stromend water is de stadstuin volgens de kunstenaar na bijna 10 jaar voltooid.

Het openen en sluiten van de stadstuin regelt het Scheepvaartmuseum.

Kenmerken

Realisatie

  • Tot 2008 was in het pand aan de Praediniussingel 59 het Natuurmuseum gevestigd. Dit museum vroeg Noud de Wolf een plan te bedenken voor de openbare aangrenzende tuin. Hierbij werd gevraagd in het ontwerp rekening te houden met een educatieve functie voor volwassenen en kinderen, blinden en slechtzienden enerzijds, en de vervlechting van natuur en cultuur anderzijds. Het idee dat Noud de Wolf ontwikkelde kreeg de titel ‘Een oase in de stad’; een rustpunt en plek voor bezinning voor stadswandelaars en bezoekers van het museum.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Om tien uur opent het museum zijn poorten…

Om tien uur opent het museum zijn poorten…

Praediniussingel 59 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer