Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Het voorgesneden paradepaard

Kunst
toon vergroting Het voorgesneden paradepaard
toon vergroting Het voorgesneden paradepaard
toon vergroting Het voorgesneden paradepaard

In het pand op nummer 23 huisde voor de Tweede Wereldoorlog een paardenslager. Door dit gegeven heeft Marijke Gémessy zich laten inspireren. Deze slager was een van de vele joodse winkeliers die hebben bijgedragen aan de bloei van de Folkingestraat. Op gezette tijden werden de paarden aangevoerd en de gang naar het slachthuis ingedreven. De herinnering aan dit deel van het verleden wordt nu instandgehouden door het keramisch reliëf ‘Het voorgesneden paradepaard’.

Op het reliëf is in zijaanzicht, op ware grootte, een achterhand van een paard te zien. Ingeklemd tussen twee muren zien we het nog net de slagerij inlopen, vlak voordat het geslacht zal worden. De ontleding – biefstukje en haas – is al zichtbaar gemaakt. Zelfs een keurmerk ontbreekt niet. Achter het paard zijn authentieke slagerijtegels te zien, alleen in de kleur heeft de kunstenares een wijziging aangebracht. Door het spiegelende effect lijkt de ruimte groter. Door het paard op een sokkel te plaatsen wordt het werk behalve een hommage aan de toenmalige winkelier ook een eerbetoon aan het geslachte paard.

Het werk maakt deel uit van het project Verbeeld Verleden.

Kenmerken

Realisatie

  • Via een openbare inschrijving riep de gemeente Groningen kunstenaars op om de geschiedenis van de Folkingestraat vanuit verschillende invalshoeken op een bescheiden wijze te belichten. Voorwaarden bij de opdrachtformulering waren dat het kunstwerk geen ruimtelijk object op straatniveau mocht zijn en dat het aan de eisen van duurzaamheid moest voldoen.

    Een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Folkingestraat, de joodse gemeenschap en de gemeente Groningen, selecteerde vijf kunstenaars: Allie van Altena, Marijke Gémessy, Peter de Kan, Joseph Semah en Gert Sennema.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Galgal hamazalot (11 delen)

Galgal hamazalot (11 delen)

Folkingestraat | kunst in het wegdek, vloer of grond

Kunst
Afbeelding Ook Hier

Ook Hier

Folkingestraat 9 | monument

Kunst
Afbeelding Portaal

Portaal

Folkingestraat 67 | monument

Kunst
Afbeelding Zonder titel

Zonder titel

Folkingestraat 10 en 20 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer