Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Allie van Altena

Een, twee, drie

Van Ketwich Verschuurlaan

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Voor drie verschillende portieken heeft Van Altena geëmailleerde borden gemaakt. De foto’s die hij hierin verwerkt heeft, vond hij in het gemeentearchief. Ze zijn aan het begin van deze eeuw gemaakt op dezelfde plaats waar ze nu in de bewerking van de kunstenaar hangen.

Ze fungeren als een spiegel van het verleden. Als toeschouwer word je getuige van wat zich eens hier afspeelde, zoals een straatfeest of de uitvoering van een toneelvereniging. Het wekt een feestgevoel op dat extra wordt versterkt door de ‘confetti’ die over de foto’s is uitgestrooid.

Sinds 2008 bestaat het kunstwerk uit twee delen. Eén bord raakte zoek bij de verbouw van de gevel en portaal van Folkingestraat 47. Het werk maakt deel uit van het project Verbeeld Verleden.

Kenmerken

Realisatie

  • Via een openbare inschrijving riep de gemeente Groningen kunstenaars op om de geschiedenis van de Folkingestraat vanuit verschillende invalshoeken op een bescheiden wijze te belichten. Voorwaarden bij de opdrachtformulering waren dat het kunstwerk geen ruimtelijk object op straatniveau mocht zijn en dat het aan de eisen van duurzaamheid moest voldoen.

    Een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Folkingestraat, de joodse gemeenschap en de gemeente Groningen, selecteerde vijf kunstenaars: Allie van Altena, Marijke Gémessy, Peter de Kan, Joseph Semah en Gert Sennema.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Galgal hamazalot (11 delen)

Galgal hamazalot (11 delen)

Folkingestraat | kunst in het wegdek, vloer of grond

Kunst
Afbeelding Het voorgesneden paradepaard

Het voorgesneden paradepaard

Folkingestraat 23-25 | monument

Kunst
Afbeelding Ook Hier

Ook Hier

Folkingestraat 9 | monument

Kunst
Afbeelding Portaal

Portaal

Folkingestraat 67 | monument

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer