Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Peter de Kan

Ook Hier

Folkingestraat 9

Zonder titel (3 exemplaren)

Martinikerkhof 1

afdrukken Over bruggen

Kunst
toon vergroting Over bruggen
toon vergroting Over bruggen
toon vergroting Over bruggen

Onder de Oosterbrug bracht grafisch vormgever Peter de Kan het gedicht van Werkman aan. Het gedicht ‘Gestadige beweging’ bestaat uit twaalf coupletten van twee regels. De letters zijn van aluminium en hangen aan één punt. Wanneer de brug opengaat komen ze zachtjes heen en weer zwaaiend op hun plek. De gestadige beweging van de brug zet zich voort in de letters die grijzig golvend contact leggen met het water. Het gedicht biedt het tot stilstand gekomen, wachtende verkeer een moment van rust en misschien zelfs contemplatie.

Werkman is vooral bekend vanwege zijn schilderijen en druksels, en minder vanwege zijn literaire werk. De klankdichten van Werkman zijn luchtig en speels. Het gaat vooral om de klanken en niet zozeer om de inhoud. Hij combineerde bestaande woorden met verbasterde Engelse en Franse woorden tot een soort potjeslatijn. Het geestige ervan is de plotselinge herkenbaarheid van woorden in een onlogische of onbegrijpelijke context.

Kenmerken

Realisatie

  • In de jaren negentig van de vorige eeuw realiseerde de Gemeente Groningen een aantal kunstwerken onder bruggen in de binnenstad. Een ander voorbeeld is de geënsceneerde foto van Rommert Boonstra onder de Herebrug. Bij de kunstopdracht voor de Oosterbrug was de wens om aandacht aan de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman te schenken. Zo zou er een verbinding ontstaan tussen de brug en het in 1995 aan de nabijgelegen Praediniussingel geplaatste monument 'Der Baum' ter nagedachtenis aan Werkman.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Werkmanmonument

Werkmanmonument

Heresingel | monument

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer