Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

In het water staat een transparant bouwwerk dat aan een kerk doet denken. De metaalgazen delen zijn als het ware in elkaar gebouwd: een toren in een toren in een kubus in een kubus. In het hart van het kunstwerk bevindt zich een kern van plaatjes glas. Het gaas verhult enigszins de kern, want vanuit een bepaald standpunt werken de verschillende lagen als een soort gordijn. Maar valt daarentegen het zonlicht door het gaas, dan komt het hart van het kunstwerk juist sterk tot uitdrukking. Het beeld speelt een spel met zijn plek, met het licht en met zijn toeschouwer.

Kenmerken

Realisatie

  • In 1989 werd begonnen met de realisatie van het recreatiegebied Noorddijk. De aanleg van een bos, ten oosten van de wijk Beijum met de afmetingen van circa 500 x 2000 m, maakte hier onderdeel van uit.

    In het kader van de percentageregeling (waarbij een percentage van de totale projectkosten wordt besteed aan kunst) werd in dit gebied een kunstopdracht gerealiseerd. In het kunstwerk moesten de sfeer en het karakter van het bos tot uitdrukking komen: natuur, mystiek en beslotenheid. De keuze voor een locatie was vrij.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer