Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Appuntamento con la Musica

Kunst
toon vergroting Appuntamento con la Musica
toon vergroting Appuntamento con la Musica
toon vergroting Appuntamento con la Musica

Bij de eerste aanblik van ‘Appuntamento con la musica’ ontstaat enige verwarring. Dan blijkt dat het bovenlichaam van de man 180 graden gedraaid is ten opzichte van zijn onderlichaam. Hij lijkt vooruit te lopen, maar kijkt tegelijkertijd achterom, alsof hij wil zien waar ‘de rest’ blijft. De man bespeelt twee fluiten en heeft in de volksmond de naam ‘Fluitspeler’ gekregen.

Roberto Barni is door architect Adolfo Natalini benaderd voor een kunstwerk in het Waagstraatcomplex. Toen Barni het beeld maakte dacht hij aan een man die op weg is naar een afspraak. Hij loopt op het ritme van de muziek en kijkt achterom. Dat laatste verwijst naar de herinnering, het verlangen om niet te vergeten. Volgens de kunstenaar gaat in het verleden een geweldige energie schuil die de mens voortstuwt en meesleept naar het heden.

De ‘Fluitspeler’ was al meerdere malen het doelwit van vandalen. Een van de fluiten werd reeds een paar keer afgebroken en daarna telkens vervangen door een exemplaar van harder en sterker materiaal.

Kenmerken

Realisatie

  • Architect Adolfo Natalini benaderde Roberto Barni om een kunstwerk te maken bij het Waagstraatcomplex. De opdrachtgever van dit gebouwencomplex, de dienst Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Groningen, kocht het kunstwerk vervolgens aan voor de stad.

    ‘Appuntamento con la Musica’ is een van de twee kunstwerken die het in 1996 geopende Waagstraatcomplex sieren. Het andere werk is de hangende beelden ‘Farsi largo/Making Space’ van Janet Mullarney.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Waagstraatcomplex

Waagstraatcomplex

Waagstraat | bedrijfsgebouw met woning(en) | 1994

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer