Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Loes Heebink

(F)luisterbank

Lindenhof

Levensloop

Park Selwerd

Water – Licht (2 delen)

Corpus Den Hoorn-Zuid

afdrukken Bus-stops

Kunst
toon vergroting Bus-stops
toon vergroting Bus-stops
toon vergroting Bus-stops

Tussen twee roestvrijstalen pijlers hangt een lichtkrant. Deze geeft geen informatie over de vertrektijden van de stadsdiensten die erlangs rijden. De teksten – van de hand van schrijver Jacques Brooijmans – gaan over reizen, bussen, hart en longen en zijn vaak poëtisch of filosofisch van aard: “Veel gekocht uit balorigheid, hoe snel in de bus begint de spijt.” De ‘Bus-stop’ in de Oosterstraat wordt bekroond door een transparant kunststoffen hart, verlicht met neon. In de Gelkingestraat, die parallel loopt aan de Oosterstraat, is het hart vervangen door longen. De objecten zijn permanent verlicht en de tekst loopt continu door.

De organen verwijzen naar het centrum en de periferie van de stad. Bij binnenkomst in de stad per bus kom je langs het rode hart in de Oosterstraat, symbool voor het centrum en de dynamische activiteit eromheen. Wanneer je de stad verlaat, reis je via de Gelkingestraat voorbij de groene longen – verwijzend naar de buitenwijken – naar de rust en de ruimte.

Kenmerken

Realisatie

  • In de jaren negentig van de vorige eeuw werkte de gemeente Groningen aan het project 'Binnenstad Beter' met als belangrijkste doelen: het versterken van de lokale economie, een beter bereikbaarheid van het centrum en het verbeteren van het leefklimaat. De binnenstad moest vooral voor de voetganger en fietser aantrekkelijker worden. Daartoe werd het autovrije gebied uitgebreid en het winkel- en wandelgebied vergroot en de openbare ruimte opnieuw ingericht. Ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer werd verbeterd.

    De Oosterstraat en de Gelkingestraat waren onderdeel van de nieuwe stadsbusroute. Om de bereikbaarheid te optimaliseren kwamen hier extra bushaltes. Omdat de Gemeente in het kader van 'Binnenstad Beter' iets bijzonders wilde maken van de in- en uitstapplaatsen formuleerde CBK Groningen een kunstopdracht. Het kunstwerk zou commentaar kunnen leveren op de plek of de situatie; de bushalte is immers een plaats van reizen, wachten, overpeinzingen en soms ook onverwacht oogcontact met medereizigers... Een voorwaarde was dat de halte duidelijk herkenbaar zou zijn en de trottoirs zoveel mogelijk vrijgehouden werden vanwege de vele voorbijgangers. Voorts werd in de opdracht nadrukkelijk gesteld dat de vraag uitging naar beeldende kunst en niet naar industriële vormgeving. In de kunstcommissie zaten vertegenwoordigers namens de gemeente en namens de ondernemersvereniging.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Ons Blauwe Hart

Ons Blauwe Hart

Gelkingestraat | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer