Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

De op doek gedrukte foto is van Rommert Boonstra. Te zien is een op grove aarde geplaatst metalen kistje met sierlijk gekrulde pootjes en daarin een foto van een havengezicht in Groningen.

Het werk is gemaakt voor de gemeentelijke fotografieopdracht in 1994. De vraag was om ‘een beeld te geven van de culturele identiteit van Groningen’. Boonstra bracht voor deze opdracht veel materiaal over karakteristieke gebouwen en kunstwerken van de stad samen met portretten van historische figuren en familieportretten uit eigen archief. Het Groninger publiek kon voor de Herebrug een keuze maken uit tien van zijn foto’s.

Rommert Boonstra speelde begin jaren tachtig een belangrijke rol in de ontwikkeling van de geënsceneerde fotografie. Hierbij worden geen bestaande situaties vastgelegd, maar speciaal voor de foto gecreëerd. Boonstra maakt van verschillende voorwerpen en materialen taferelen, die hij vervolgens fotografeert. Herinneringen spelen in zijn werk een belangrijke rol. Aangezien hij tot zijn zesentwintigste jaar in Groningen woonde, maakt ook de stad deel uit van zijn beeldenreservoir.

Kenmerken

Realisatie

  • In de jaren negentig van de vorige eeuw realiseerde de Gemeente Groningen een aantal kunstwerken onder bruggen in de binnenstad. Een ander voorbeeld is over bruggen van Peter de Kan onder de Oosterbrug.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Herebrug

Herebrug

Groningen | brug

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer