Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Trudi van den Berg

'Micro-Macro-Sprong'

Nettelbosje 2

Vergeet-mij-niet

Beckerweg

Andere kunstwerken van Jos Steenmeijer

'Micro-Macro-Sprong'

Nettelbosje 2

Vergeet-mij-niet

Beckerweg

afdrukken Afsluitbomen (6 delen)

Kunst
toon vergroting Afsluitbomen (6 delen)
toon vergroting Afsluitbomen (6 delen)
toon vergroting Afsluitbomen (6 delen)

In opdracht van de woningbouwvereniging Volkshuisvesting en met cofinanciering van het CBK Groningen vervaardigden de kunstenaars zes stalen draaihekken, die toegang geven tot de patio’s van een woningcomplex. Een hekwerk oogt met zijn scherpe punten meestal enigszins agressief, maar Trudi van den Berg en Jos Steenmeijer hebben dit weten te vermijden door in hun ontwerp aan te sluiten bij natuurlijke vormen. Uit het hek groeit als het ware een boom die de totale opening opvult. De ‘Afsluitbomen’ onderbreken een honderdvijftig meter lange muur en houden op een vriendelijke manier ongewenste personen buiten. Bovendien zijn ze vandalismebestendig, automatisch sluitend en onderhoudsarm.

Van den Berg en Steenmeijer werken zowel samen als autonoom. Het thema van de natuur is vooral ook herkenbaar in andere kunstobjecten van Trudi van den Berg. Zij maakte onder meer een serie sculpturen met levende planten. Daarnaast verwerkt zij in haar kunst vaak gevonden voorwerpen. Jos Steenmeijer werkt in zijn autonome kunst vooral met techniek.

Het kunstenaarsduo ontwierp voor de stad Groningen nog twee andere kunstwerken waarin natuur en milieu het centrale thema vormen: 'The Late Flying Circus' in het Noorderplantsoen (inmiddels verwijderd) en 'Vergeet-mij-niet' aan de Beckerweg.

Kenmerken

Realisatie

  • Woningbouwvereniging Volkshuisvesting vroeg het kunstenaarsduo Trudi van den Berg en Jos Steenmeijer om een ontwerp te maken voor zes hekken die toegang geven tot de fietsenbergingen bij de nieuwbouw aan de Oosterhamriklaan. De hekken, die de semi-openbare binnenterreinen van de straat afsluiten, moesten inbraakwerend en onderhoudsarm zijn. Daarnaast moesten ze gebruiksvriendelijk zijn.


logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer