Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Bas Lugthart

De stand der dingen

Prinsesseweg

Drieluik

Jan Ensinglaan 29

The changing same

Nettelbosje

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

In eerste instantie ziet men een blauwe buis die functioneert als een fontein. Nader beschouwd vormt de golvende lijn van de buis het profiel van een gezicht. Wanneer de fontein gaat spuiten, wordt het beeld compleet: het water is het wapperende haar van een hoofd dat licht achteroverhelt. Bas Lugthart gebruikt de onalledaagse materialen wind, water en zwaartekracht om mee te beeldhouwen. Of beter gezegd te tekenen: de sculptuur krijgt haar vorm vooral door de lijnen in het platte vlak.

Kenmerken

Realisatie

  • De Gemeente Groningen doet onderzoek naar het plaatsen van fonteinen in verschillende waterpartijen/vijvers. Dit project annex ‘Fonteinenexperiment’ sluit aan bij de gemeentelijke ontwikkeling van stadsparken. In dit ontwikkelingsplan worden vijf (toekomstige) stadsparken genoemd: Stadspark, Noorderplantsoen, Stads(gewest)park Noorddijk en De Oude Held.
    In het Fonteinenexperiment is de vijver in het Noorderplantsoen als eerste aan de orde. De Gemeente roept kunstenaars op in ‘Maandbeeld’ van oktober 1989, een uitgave van het CBK Groningen, om de fontein te combineren met een kunstwerk. Ze wil nagaan welke ideeën er bij de kunstenaars leven over een artistieke vormgeving van een fontein. Ook als de fontein uitgeschakeld is, moet het beeld nog interessant zijn.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer