Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van René de Boer

Mijlpaal

Vestdijklaan

Wuivend Riet (4 delen)

Oostersingel

afdrukken Rollebollen (7 delen)

Kunst
toon vergroting Rollebollen (7 delen)

Met het kunstwerk ‘Rollebollen’ combineerde René de Boer een aantal uitgangspunten van zijn werk. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw was hij geïnteresseerd in de wisselwerking tussen enerzijds beeldende kunst en publiek, en anderzijds beeldende kunst en geluid. De bollen zijn gemaakt van aan elkaar gelaste plaatjes messing en hebben een doorsnede die varieert van 90 tot 150 centimeter. Ze zijn gevuld met verschillende materialen zoals houtstaafjes, zand en knikkers. Daardoor hebben ze ieder hun eigen klank, die hoorbaar is als ze in beweging komen. De bollen, die onderling door een ketting verbonden waren, zijn – als een soort performance – diverse malen door de stad gerold waarbij het klank- en bewegingsspel tot leven kwam. Uiteindelijk hebben ze een definitieve plek op het grote speelveld aan het Bernouilliplein gekregen.

René de Boer wil dat zijn werk gebruikt wordt om zo de kloof tussen publiek en kunst te verkleinen. De bollen dienen nu vaak als doelpalen bij het voetballen. Dat ze door het rollen en beklimmen deuken vertonen, ziet de kunstenaar als een natuurlijk proces van verslijten.

Kenmerken

Realisatie

  • René de Boer maakte de ‘Rollebollen’ in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). De Boer kwam zelf met het idee de ballen op het Bernouilliplein te plaatsen.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer