Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Carel Visser

Vier wiggen

Achterweg 1

afdrukken Dubbelvorm 6

Kunst
toon vergroting Dubbelvorm 6
toon vergroting Dubbelvorm 6
toon vergroting Dubbelvorm 6

Boven weg, spoor en groen torent het grote antraciete beeld 'Dubbelvorm 6', dat in de volksmond 'De Poort' wordt genoemd. Het kunstwerk bestaat uit een aaneenschakeling van rechthoekige vormen die meervoudig symmetrisch gerangschikt zijn. De poort als basisvorm wordt herhaald, omgedraaid en verkleind; twee grote en vier kleine poorten vormen samen een doorgang.

In de tijd dat De Poort gemaakt werd, werkte Carel Visser het liefst met ijzer of staal en bij voorkeur in de vorm zoals het de fabriek verliet: in platen, stroken, blokken of balken. Met eenvoudige handelingen als lassen, hangen, buigen en neerleggen verwerkte hij het materiaal rechtstreeks tot een beeld.
Visser begon zijn carrière als beeldhouwer met het abstraheren van mens- en dierfiguren. Naarmate de vormen strakker en rechter werden, werden zijn beelden steeds meer van de architectuur afgeleide constructies. De Poort uit 1957 is daarvan een voorbeeld. Het kunstwerk maakt deel uit van de reeks ‘Dubbelvormen’ : een serie van zes sculpturen. Een gestileerde vogelvorm, aldus Visser, waarvan de toppen van de vleugels het water raken, waardoor er een spel van reflecties ontstaan.

In 1969 is De Poort aan de tabaksfabriek Niemeyer geschonken door het Gezamenlijk Nederlands Bedrijfsleven, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Niemeyer. Aanvankelijk stond het beeld bij de oude tabaksloods van de fabriek. In 1977 is het beeld verplaatst naar de overkant van de weg, bij het nieuwe Niemeyer-gebouw aan de Paterswoldseweg 43. In 2013 verandert dit pand van eigenaar en komt De Poort terug bij de tabaksfabriek. Omdat bij Niemeyer sinds de aanleg van de onderdoorgang bij de Paterswoldseweg in 2020 geen plaats meer is voor het omvangrijke beeld, verhuist het kunstwerk naar de Koeriersterweg.

Kenmerken

Realisatie

  • Het kunstwerk werd aangekocht door de gezamenlijke industriële relaties van Niemeyer BV. Het kunstwerk is vervolgens als relatiegeschenk ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan aangeboden aan de familie Niemeyer.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer