Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Jan van der Zee

Zonder titel

Verzetsstrijderslaan 2

afdrukken Trapdecoratie

Kunst
toon vergroting Trapdecoratie

Let op: Wegens vernieuwing van de Oostwand is de trap verwijderd. Tot er een nieuwe locatie is gevonden, staat het kunstwerk in de opslag bij Stadsbeheer.

De trapdecoratie van Jan van der Zee fungeert als een soort portaal tot het winkel- en kantorencomplex. De kunstenaar maakte een aantal elementen, waarin verschillende abstract-geometrische vormen elkaar afwisselen. De tien afzonderlijke delen plaatste hij vervolgens achterelkaar. Door deze vormherhaling ontstaat een ritmisch geheel. De openingen in de trapdecoratie doorbreken het gesloten karakter van het massieve reliƫf.

De werkwijze van Jan van der Zee is op zijn minst bijzonder te noemen. Ten eerste tekende hij het ontwerp op ware grootte. Daarna maakte hij voor de losse delen mallen van piepschuim welke hij verstevigde met een bekisting van hout. Vervolgens werd het beton in de vormen gegoten.

Deze trap heeft, zoals meer kunstwerken in de stad, een turbulent verleden. In 1983 waren er plannen voor de sloop van de trap. Commercieel gezien ging het de Naberpassage namelijk niet voor de wind. Mensen schroomden om de nauwe, donkere gang in te lopen. De monumentale trap van Van der Zee was volgens de winkeliers de schuldige: hij zou potentiƫle kopers afschrikken. Het voorstel was dus om de trap dan maar te slopen. De kunstenaar tekende, evenals de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars, protest aan. En met succes!

Kenmerken

Realisatie

  • Jan van der Zee maakte het ontwerp van de trap op verzoek van het architectenbureau Klein in Groningen, dat ook de hele Naberpassage ontwierp. Hij maakte zelf een deel van de benodigde mallen en begeleidde de constructie.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer