Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Jef Depassé

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

De organische vorm die uit de grond omhoog lijkt te stulpen, heeft een grillig oppervlak met dieperliggende gedeelten. De kunstenaar maakte dit robuuste werk door kleine stukken messing – een mengsel van koper en zink – met lasbrons aan elkaar te lassen. Een groot deel van het werk kon Depassé destijds in zijn atelier verrichten, maar voor de definitieve samenstelling moest hij naar buiten. Het beeld werd namelijk zo groot dat het niet meer door de deur zou kunnen.

Lange tijd stond het kunstwerk op een druk verkeerspunt bij de Westerhaven. Dat ging jaren goed tot er een dronken automobilist uit de bocht vloog en het beeld ramde, waarbij het zwaar beschadigd raakte. Na de restauratie werd het teruggeplaatst. Wegens nieuwbouw op de Westerhaven verdween het beeld tijdelijk in opslag. Sinds 2003 staat het op zijn nieuwe plek.

Kenmerken

Realisatie

  • Jef Depassé Huisman kreeg in februari 1971, in het kader van de contraprestatieregeling van de Gemeente Groningen (BKR), de opdracht een ontwerp voor een beeldhouwwerk te maken. Het beeld was in september 1972 gereed en werd op 22 mei 1973 geplaatst bij de Westerhaven.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer