Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Siep van den Berg

De bloedsomloop

Van Swietenlaan

afdrukken Zonder titel (4 delen)

Kunst
toon vergroting Zonder titel (4 delen)
toon vergroting Zonder titel (4 delen)
toon vergroting Zonder titel (4 delen)

Het beeld bestaat uit een viertal stalen zuilen, ritmisch gestapeld in open en gesloten stukken H- en T-profielen. Elk deel is geplaatst op een voetstuk in de vorm van een rechthoekig betonblok. Ondanks de ‘strenge’ systematiek die aan het plastiek ten grondslag ligt, heeft het werk iets speels.
Hoewel Siep van den Berg hiervoor een kleurenplan ontwikkelde, werd het beeld aanvankelijk enkel verzinkt als bescherming tegen weersinvloeden. Doordat kinderen het kunstwerk als klimrek gebruikten, werd de zinklaag aangetast en kreeg het als bescherming alsnog de typische Van den Bergkleuren.

De plastiek kan beschouwd worden als de ruimtelijke variant van de wandschilderingen die Van den Berg vooral in de jaren zeventig maakte. Steeds weer varieert de kunstenaar met horizontaal en verticaal, met lijnen en blokken – slechts gebruikmakend van de kleuren rood, geel, blauw, zwart en wit. Geometrie is zijn inspiratiebron; het geheel moet orde en klaarheid kennen. Tegelijkertijd wordt dynamiek en ritmiek in het werk gebracht door het vormen- en kleurenpatroon.

Speciaal voor deze plek ontworpen harmonieert de beeldengroep op een eigen manier met zijn omgeving. Zelf geeft de kunstenaar zijn beelden en schilderijen geen bedoeling of betekenis mee. Ook geen handtekening. Het gaat om de ontwikkeling van de vereenvoudiging van vormen en dat is duidelijke beeldtaal die voor hem geen verdere duiding behoeft. Deze beeldengroep is een van de laatste ijzerplastieken van Siep van den Berg.

Kenmerken

Realisatie

  • Woningbouwvereniging Volkshuisvesting (nu Lefier) heeft kunstenaar Siep van den Berg toentertijd gevraagd een beeld voor het Orionpark te ontwerpen. De sociale woningbouw kreeg van de Gemeente Groningen goedkopere grond toegewezen dan de particuliere woningbouw. In ruil daarvoor schonk de woningbouwvereniging een beeld aan de Gemeente, dat op 24 november 1972 werd onthuld in de betreffende woonwijk.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer