Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Glad en wit is de bol, die wordt ‘gespleten’ door een diepe en taps toelopende inkeping. De beeldhouwer lijkt in dit werk volkomen afwezig; het in perfecte rondingen uitgevoerde object zou zo uit een fabriek kunnen komen. Het gebruik van polyester maakt het mogelijk dat het ‘handschrift’ van de kunstenaar uitgeschakeld wordt en dat is precies waar Peeters naar streeft. De aandacht wordt primair geconcentreerd op de vorm. De onregelmatigheid (de inkeping) doet niets af aan de hoofdvorm, maar benadrukt die zelfs. Kleur zou alleen maar afleiden, vandaar de keuze voor wit.

De bol van Peeters heeft op verscheidene plekken in de stad gestaan. In het kader van de beeldenmanifestatie En plein public in 1968 was het beeld te bezichtigen in het park Coendersborg. Nadat de Gemeente het kunstwerk had aangekocht stond het jarenlang in de tuin van het Groninger Museum aan de Praediniussingel. In 2000 kreeg het deze plek in de wijk Drielanden bij Lewenborg.

Kenmerken

Realisatie

  • In de zomermaanden van 1968 was er een grote beeldenmanifestatie in Groningen onder de titel ‘En plein publiek’. Deze manifestatie toonde een doorsnee van de eigentijdse Nederlandse beeldhouwkunst, van Frans Peeters waren er variaties op het thema van de bol te zien in het Coendersborg-park. Het succes van de tentoonstelling vormde de aanleiding voor de Raad voor de Kunst om het stadsbestuur voor te stellen hem een opdracht te geven voor een beeld. B&W gaf er de voorkeur aan een bol van Peeters uit het Coendersborg-park aan te kopen.

    Door spelende jeugd is de bol echter snel beschadigd – de sokkel en de as van de draaimechaniek bleken hier niet tegen hun spel bestand. Het Groninger Museum heeft het kunstwerk vervolgens overgenomen van de Gemeente, met het aanbod het kunstwerk te repareren. De bol heeft toen vanaf 1971 een aantal jaren aan de Pottebakkersrijge in de museumtuin gestaan.

    De verhuizing was voor het museum aanleiding om het kunstwerk terug te gegeven aan de Gemeente. In april 2000 is het beeld in Lewenborg geplaatst.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer