Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Mattheus Meesters

Pinguïns

Bottelroosstraat 5

Reliëf van naaktfiguren

Klaprooslaan 120

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

Het kunstwerk stelt twee op de kop gespiegelde figuren voor. ‘Buitelende kinderen’, zo wordt het werk in de volksmond genoemd. De gemeente Groningen kocht het beeld destijds aan om bij het Menso Alting College (nu De Meerpaal) te plaatsen. Jarenlang speelden kinderen rondom de hardstenen ‘buitelaars’, totdat het kunstwerk moest wijken voor speeltoestellen op een nieuw ingericht schoolplein.

Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) vond er in 2003 een nieuwe locatie voor op het Sabangplein. Het plein, dat dateert uit 1910/’11, werd in 2002 gereconstrueerd. Het heeft nu weer twee rijstroken en een middenberm met aan weerszijden een bomenrij. Het beeld van Meesters is een kunstzinnige bijdrage aan de gezamenlijke inspanning van de Stichting Intensief Beheer Kop Indische Buurt en de buurtbewoners om de leefbaarheid te vergroten.

De in 1908 in Haren geboren beeldhouwer en médailleur Mattheus Meesters kreeg lessen aan de M.T.S. te Groningen op de afdeling Kunstnijverheid. De bekende Groningse kunstenaar Willem Valk was daar zijn leermeester. Van Mattheus Meesters zijn in de stad diverse kunstwerken te vinden. Eén van zijn meest bekende werken is een beeld in het Noorderplantsoen, dat door de kunstenaar werd aangeduid als ‘Zonder titel’, maar door het publiek ‘Zonaanbidster’ wordt genoemd.

Kenmerken

Realisatie


logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer