Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Twee handen

Kunst
toon vergroting Twee handen
toon vergroting Twee handen

Het kalkstenen reliëf van Wessel Couzijn maakt deel uit van een van de vier balkonnetjes. Uit het rechthoekige stuk steen zijn abstracte figuren gehouwen. Hier en daar is het materiaal volledig opengewerkt zodat erdoorheen gekeken kan worden. De schaduwen van de uitsparingen versterken de ruimtelijke werking van het reliëf. Couzijn paste de zogenaamde ajourtechniek toe. Dat wil zeggen dat de vormen verdiept in de plaat zijn aangebracht door uitsparingen en uithollingen.

Doordat de gevel en het reliëf van hetzelfde materiaal zijn gemaakt, vormen ze een eenheid. Het is een voorbeeld van een zogenaamd ‘synthetische’ relatie tussen bouwkunst en beeldhouwkunst. Het kunstwerk is hierbij onderdeel van de architectuur zonder de eigen zelfstandigheid op te geven.

Kenmerken

Realisatie

  • Wessel Couzijn werd gevraagd een kunstwerk te maken dat de voorgevel van het bankgebouw aan de Grote Markt 22 moest gaan sieren. Het is onduidelijk of de directie van de toenmalige Amsterdamse Bank of de architect van het bankgebouw, ir. J.J.M. Vegter, Wessel Couzijn de opdracht voor het reliëf heeft bezorgd.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer