Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Petrus Ackermans

Mathematica

Broerstraat 5

Minerva

Broerstraat 5

Prudentia

Broerstraat 5

afdrukken Historia

Kunst
toon vergroting Historia

Op 27 juni 1909 werd het Academiegebouw opnieuw ingewijd, nadat het vorige pand in 1906 volledig afbrandde. Het gebouw werd opgetrokken in de stijl van de Noord-Nederlandse Renaissance aan het begin van de zeventiende eeuw. De opdrachtgevers verwezen hiermee naar de periode waarin de universiteit gesticht werd. De beeldhouwer Petrus Ackermans ontwierp vijf allegorische beelden.

Minerva staat in volle wapenrusting boven op het Academiegebouw; helm op het hoofd en speer en wapenschild in de hand. Zij is gehuld in een klassiek gewaad dat in plooien om haar lichaam valt en de vrouwelijke vormen accentueert. Scientia en Historia vertegenwoordigen respectievelijk de wetenschap en de geschiedenis. Prudentia staat voor wijs beleid en Mathematica voor wiskunde.

De zandstenen beelden, elk circa 175 centimeter hoog, zijn geplaatst in vrij ondiepe nissen die bekroond worden door een halfronde schelpvorm. Ondanks de beperkte ruimte is de kunstenaar erin geslaagd de beelden heel ruimtelijk te laten lijken. Dit heeft hij onder meer bereikt door de plooien in de gewaden diep uit te hakken. Bovendien heeft hij bij elk beeld bepaalde delen laten uitsteken tot voorbij de nis. Zo is de speer van Minerva een opvallend element en steekt de geheven rechterarm van Scientia ver voor de holte uit.

Kenmerken

Realisatie

  • In 1906 brandde het academiegebouw volledig af. Het gebouw werd in de jaren hierna weer volledig opgebouwd. De opdrachtgevers vroegen beeldhouwer Petrus Ackermans vijf allegorische beelden te ontwerpen.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Academiegebouw

Academiegebouw

Broerstraat 5 | universiteitsgebouw | 1907

Architectuur
Afbeelding Mathematica

Mathematica

Broerstraat 5 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding Minerva

Minerva

Broerstraat 5 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding Prudentia

Prudentia

Broerstraat 5 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding Scientia

Scientia

Broerstraat 9 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer