Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van maker onbekend

Ceres

Akerkhof 1

De Clocke

Tussen Beide Markten 6

afdrukken Geveldecoratie met vrouwfiguren en bloemmotieven

Kunst
toon vergroting Geveldecoratie met vrouwfiguren en bloemmotieven

In de Oude Kijk in ’t Jatstraat zijn meerdere geveldecoraties te zien maar de etalage op nummer 42 verdient bijzondere aandacht.

De winkelpui bestaat uit het grote etalagevenster en een fraai vormgegeven deur met bovenlicht. De ruit rust op een lage, hardstenen plint en aan weerszijden van de gevel staan twee hardstenen sokkels. De gevel is omkleed door pilasters en een architraaf, die gedecoreerd zijn met houtsnijwerk in Jugendstil. In de pilasters zien we aan beide zijden een verfijnd reliëf van een elegante vrouwenfiguur met een spiegel in de hand. Onder en boven de vrouwen en in de architraaf zijn bloemmotieven. Oorspronkelijk waren de dieperliggende plooien van het reliëf verguld, waarmee het houtsnijwerk nog meer de aandacht vroeg dan nu.

De vrouw met de spiegel verwijst naar de hoedenwinkel die er vroeger gevestigd was. In 1906 liet mejuffrouw L. Duut het uit de achttiende eeuw stammende pand verbouwen door de architecten G. & K. Hoekzema. Zij ontwierpen ook de gevel.
Groningen herbergt veel meer schatten uit de Jugendstil, maar dit is een van de weinige figuratieve houtsnijwerken. Het werk valt op door de ambachtelijke kwaliteit en de verfijnde uitvoering van het ontwerp.

Kenmerken

Realisatie

  • In 1906 gaf mejuffrouw L. Duut de architecten G. en K. Hoekzema opdracht het uit de achttiende eeuw stammende pand te verbouwen. Zij ontwierpen ook de houtsnijwerken gevel.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer