Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van maker onbekend

Ceres

Akerkhof 1

De Clocke

Tussen Beide Markten 6

afdrukken Mercurius

Kunst
toon vergroting Mercurius
toon vergroting Mercurius
toon vergroting Mercurius

De Korenbeurs, de naam zegt het al, was de plek waar graan verhandeld werd. Het huidige beursgebouw stamt uit 1865. In en op de neoclassicistische gevel zijn drie beelden van klassieke goden geplaatst.

Op de nok van de Korenbeurs staat 'Mercurius', god van de handel, maar ook van de dieven. 'Mercurius' betekent kwikzilver. Dat deze god zijn functie als handelaar of dief net zo vlug kon uitvoeren als het ongrijpbare kwik onderstrepen zijn attributen. Op zijn hoofd draagt hij een gevleugelde helm en in zijn hand houdt hij de herautstaf, omwonden met slangen en voorzien van vleugels. Aan zijn voeten ligt een wereldbol.

Links van de ingang staat 'Neptunus', god van het water. Rechts 'Ceres', godin van de landbouw. 'Neptunus' is te herkennen aan zijn drietand. Met zijn linkerhand houdt hij de riem vast van het zeepaard dat aan zijn voeten ligt, zo maakt hij zijn heerschappij over het water en wat erin leeft kenbaar. 'Ceres' heeft ook een aantal attributen bij zich waaraan ze te herkennen is. Ze houdt een korenaar vast en bij haar voeten ligt een mand voor het koren en een eg om het land te bewerken. Samen symboliseren deze drie figuren de betekenis van de handel, zeevaart en landbouw voor de stad Groningen.

De meer dan twee meter hoge beelden zijn gegoten in zink. Een techniek die aan het eind van de negentiende eeuw in gebruik raakte, omdat het goedkoper was dan brons en sterker dan gietijzer. De beelden zijn waarschijnlijk ontworpen door Philip Enthoven, lid van de firma L.J. Enthoven & Co. uit Den Haag, die verantwoordelijk was voor het gieten. Op het zeepaard bracht hij zijn naam aan.

Kenmerken

Realisatie

  • De beelden zijn gegoten door Philip Enthoven & Co.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Ceres

Ceres

Akerkhof 1 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding De Korenbeurs

De Korenbeurs

Akerkhof 1 | handelsgebouw | 1865

Architectuur
Afbeelding Neptunus

Neptunus

Akerkhof 1 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer