Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Guyotmonument

Kunst
toon vergroting Guyotmonument
toon vergroting Guyotmonument
toon vergroting Guyotmonument

Het oudste monument van Groningen werd in 1829 opgericht ter ere van Henri Daniël Guyot. Deze Waalse hervormd predikant stichtte in 1790 het Koninklijke Instituut voor Doven.

Het monument is een erezuil, dat met vele symbolen verwijst naar het overlijden van Guyot en naar de dood in het algemeen. Er staat een asurn op met daarboven een vlam. In de hoekpalen van het hekwerk rondom de gedenkzuil keert de brandende en omgekeerde fakkel terug als symbool van sterfelijkheid en vergankelijkheid. Dit komt ook tot uitdrukking in de gevleugelde zandlopers.

Andere symbolen zijn tekens van eeuwige roem en vriendschap, zoals de lauwerkrans rond het portret; een slang die in zijn staart bijt rond een goudkleurige ster en groen blijvende klimopbladeren rond een vlinder. Het verdriet en de rouw komen tot uitdrukking in de kroonlijst van waterbladeren – een verwijzing naar tranen – en in het zwart van het voetstuk. Het witte marmer van de zuil duidt op ‘het ware schoone en edele’.

De ontwerpers van de gedenkzuil waren vader Charles en zoon Jean François Sigault uit Amsterdam. Bijzonder trots op hun creatie lieten zij een prent drukken ter gelegenheid van de inwijding op 21 november 1829. Om het voortbestaan van het monument veilig te stellen is in de fundering een met lood omkleed houten kistje ingemetseld, met daarin prenten en tekeningen van het ontwerp.

Kenmerken

Realisatie

  • Ontwerp een monument, een gedenkteken ter ere van Henri Daniël Guyot, die in 1809 het eerste doveninstituut van ons land stichtte aan het Guyotplein.
    Vader Charles en zoon Jean Francois Sigault uit Amsterdam boden zich aan voor de uitvoering van de opdracht, ze waren de enigen die reageerden.

    Het departement Groningen der Maatschappij tot Nut van 't Algemeen heeft geld ingezameld onder Nederlanders voor het Guyot-gedenkteken. In die tijd waren er in Nederland maar weinig beeldhouwers die een dergelijk project aan zouden kunnen. Het monument werd op 21 november 1829 onthuld.


logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer