Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van maker onbekend

Ceres

Akerkhof 1

De Clocke

Tussen Beide Markten 6

afdrukken ICK.KICK.NOCH.INT

Kunst
toon vergroting ICK.KICK.NOCH.INT
toon vergroting ICK.KICK.NOCH.INT

Hoog in de muur van het hoekpand zit een streng kijkend en bebaard mannenhoofd, omgeven door een sierlijke krullijst. Eronder is een tekst aangebracht, die luidt: ‘ICK.KICK.NOCH.INT’ Hoofd en tekst stammen uit verschillende periodes en getuigen daarmee van de bijzondere geschiedenis van de straat.

De Oude Kijk in ’t Jatstraat heette vroeger ’t Rechte Jatt. Jatt betekende straat en was afgeleid van het Duitse ‘Gasse’. Aan het eind van deze straat zat geen poort in de stadswal (zoals in de Boteringe- en Ebbingestraat) maar er stond een pand. Het verhaal gaat dat hierin, als gevelsteen, het hoofd zat. In archiefstukken uit 1482 is al sprake van dit perceel, dat uitkijkt over de straat en bekend staat als ‘Kijck in ’t Jatt’.

Aan het begin van de zeventiende eeuw werden de stadswallen ontmanteld. Omdat de straat nu werd doorgetrokken naar de huidige Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat, moest het huis verdwijnen. Het hoofd is vervolgens ingemetseld in dit nieuwe hoekpand. Het onderschrift wil zoveel zeggen als: ‘ik kijk lekker toch nog in de straat’.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer