Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Ron Caspers

Zonder titel

Aquamarijnstraat 3-145

Zonder titel

Hornstraat

afdrukken Gedenkplaat Groningens Ontzet

Kunst
toon vergroting Gedenkplaat Groningens Ontzet
toon vergroting Gedenkplaat Groningens Ontzet

De groenkoperen bol stelt een kanonskogel voor. Het jaartal 1672 verwijst naar het jaar waarin de slag om Groningen plaatsvond. Legeraanvoerder Carl von Rabenhaupt verdedigde de stad tegen de inval van de bisschop van Münster, bijgenaamd Bommen Berend. Zijn soldaten, ruim 20.000 in getal, belegerden de stad vanuit het zuiden, in de omgeving waar nu de Rabenhauptstraat en de Kempkensberg gelegen zijn. Na een weken durend beleg, waarbij zo’n 4600 soldaten uit het Münsterse-Keulse leger en circa 100 inwoners van de stad gedood werden, staakte de bisschop zijn beschietingen. Op 28 augustus werd Groningen ontzet. Nog elk jaar wordt op die datum in de stad het feest Bommen Berend gevierd.

Het roestige oppervlak van de plaquette verwijst naar het verstrijken van de tijd. In messing letters is te lezen: ‘Groningen Constant, Behoudt van ’t Landt’. Deze zin (constant betekent standvastig) stond op een van de noodmunten die tijdens het beleg in Groningen geslagen waren. De tweedeling in de plaquette staat voor Stad en Ommelanden. Voor de verdediging van de stad werden grote delen van de Ommelanden – het Groninger platteland – onder water gezet.

Sinds 1972 is de stad Groningen in het bezit van een borstbeeld van Von Rabenhaupt, gemaakt door Willem Valk. Toen in 1995, wegens de bouw van het Waagstraatcomplex, een nieuwe locatie voor dit beeld werd gezocht, stelde de winkeliersvereniging van de Rivierenbuurt voor het te plaatsen in de straat die vernoemd is naar de roemruchte legeraanvoerder. Maar de buste vond een plek bij het stadhuis en de Rabenhauptstraat kreeg deze herinneringsplaquette.

Kenmerken

Realisatie

  • In 1995 moest, wegens de bouw van het Waagstraatcomplex, een nieuwe locatie gevonden worden voor het borstbeeld van Rabenhaupt. De Groninger beeldhouwer Willem Valk maakte het in 1972 ter ere van de driehonderdjarige herdenking van het Gronings Ontzet. De winkeliersvereniging van de Rivierenbuurt stelde voor om het borstbeeld te plaatsen in de straat die vernoemd was naar de illustere legeraanvoerder. De Gemeente Groningen achtte de huidige locatie bij het stadhuis echter gepaster. Op verzoek van de Rivierenbuurt verleende het Centrum Beelden Kunst vervolgens een kunstopdracht aan Ron Caspers, zodat ook in de Rabenhauptstraat de herinnering aan het Gronings Ontzet levend gehouden wordt.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Carl von Rabenhaupt

Carl von Rabenhaupt

Waagstraat | monument

Kunst
Afbeelding Gevelsteen met portret Carl von Rabenhaupt

Gevelsteen met portret Carl von Rabenhaupt

Rabenhauptstraat 1 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding Voormalig Grafisch Museum

Voormalig Grafisch Museum

Rabenhauptstraat 65 | schoolgebouw | 1928

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer