Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Rommert Boonstra

Zonder titel

Hereweg

afdrukken Op de eerste beschreven pagina van mijn verleden…

Kunst
toon vergroting Op de eerste beschreven pagina van mijn verleden…
toon vergroting Op de eerste beschreven pagina van mijn verleden…

Het gedicht is te vinden in het trottoir ter hoogte van Eeldersingel 38, waar Rommert Boonstra op 7 april 1942 werd geboren. In het gedicht beschrijft hij zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de verwoestende gevolgen daarvan voor de binnenstad van Groningen. Onder meer de panden aan de noord- en oostkant van de Grote Markt gingen toen in vlammen op.

Ander werk in Groningen van Rommert Boonstra – een gedicht en een foto – is te vinden op respectievelijk een muur in de tuin van het voormalig Natuurmuseum en onder de Herebrug.

Landelijk kreeg Boonstra vooral bekendheid door zijn geënsceneerde fotografie, die onder meer te zien is in treincoupés van de Nederlandse Spoorwegen. “Wie denkt dat de foto de werkelijkheid betrapt is niet goed bij zijn hoofd. De foto betrapt de onwerkelijkheid, wat ze vastlegt is verleden tijd”, zo luidt een uitspraak van hem. Om de illusoire werkelijkheid en de vluchtigheid van het snapshot voor te zijn, voert Boonstra zelf de regie over wat gefotografeerd dient te worden. Met allerlei soorten materiaal compileert hij imaginaire landschappen, ruimtes en stillevens tot fotografische verhalen

Kenmerken

Realisatie

  • Vanuit de gemeenteraad kwam in 1996 het verzoek om meer aandacht voor poëzie ‘in de buitenlucht’ te realiseren, nadat een betrokken stadjer in een brief aan de VVD-fractie had gewezen op deze nog ontbrekende kunstdiscipline in de openbare ruimte.

    In 1997 vroeg het CBK Groningen de in Rotterdam wonende dichter en fotograaf Rommert Boonstra om een gedicht van zijn hand over Groningen in de Eeldersingel aan te brengen bij zijn geboortehuis. Boonstra presenteerde vervolgens twee voorstellen, gedichten over het huis, het gezin en de oorlog. De keuze viel op ‘de eerst beschreven pagina…’ geschreven in januari 1997.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer