Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Beeld voor de Vishoek

Kunst
toon vergroting Beeld voor de Vishoek
toon vergroting Beeld voor de Vishoek
toon vergroting Beeld voor de Vishoek

In het A-kwartier (Vishoek) staat een vrouwenbuste op een erezuil. Kunstenares Anne Wenzel maakt hiermee een eerbetoon aan de vrouwen die het beeld van het A-kwartier bepaalden – en nog steeds bepalen – maar die niet met hun naam de geschiedenis in gaan. Zelden krijgen zij volgens Wenzel een monument. Dit betekent niet, dat zij niet belangrijk zijn, integendeel. Soms zelfs zijn de kleine, alledaagse daden van groter belang voor de samenleving dan de grote daden die wereldnieuws worden. Daarom heeft Wenzel een monument voor de vrouw als mens gemaakt, met al haar schoonheid, kracht en kwetsbaarheid.

Om haar idee volledig tot zijn recht te laten komen, koos Wenzel voor een eeuwenoud thema in de beeldhouwkunst: een buste op een erezuil. Erezuilen, of gedenkzuilen, worden ter herinnering aan een belangrijk gebeurtenis of persoon geplaatst en zijn bedoeld om indruk te maken en eeuwig te blijven bestaan. Bovenop staat het beeld van de persoon die met de zuil wordt geëerd, in dit geval de vrouw. Het kunstwerk aan de Vishoek, achter café De Sleutel, heet Beeld voor de Vishoek. Wenzel hoopt dat het kunstwerk in de volksmond een andere naam krijgt.

Kenmerken

Realisatie

  • Het kunstwerk in het A-kwartier is een nadrukkelijke wens van de bewoners. Tot 2016 nam de raamprostitutie een prominente plaats in het straatbeeld van de Vishoek, Hoekstraat en Muurstraat in. Na jarenlange inzet van de bewonersvereniging, die hoopte dat met het einde van de 'rode ramen' ook de drugsoverlast zou verdwijnen, werd het buurtje eindelijk prostitutievrij. De gemeente en de bewonersvereniging stelden alles in het werk om het kwartier weer leefbaar te maken. Samen met de gemeente waren zij na het verdwijnen van de prostitutie bezig met de herinrichting van hun straten. Gemoedelijkheid, kleinschaligheid en buurtgevoel waren hierbij de uitgangspunten. De bewoners hadden nog een wens om het buurtje naar een hoger niveau te tillen: kunst. Hiervoor klopten ze aan bij het CBK dat het werk in opdracht van de gemeente samen met buurtbewoners realiseerden. Het CBK vroeg in samenspraak met bewoners en de gemeente, na een selectie uit vijf kunstenaars, kunstenares Anne Wenzel met voorstellen te komen.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer